JABLEČNÝ KOLÁČ S MUCHOVNÍKEM A OŘECHY

Na velký plech.Kilo nahrubo nastrouhaných jablek promícháme se lžičkou skořice a malou skleničkou zavařeného muchovníku (nebo brusinek nebo jeřabin).V míse promícháme 70 g mletých vlašských ořechů, 120 g polohrubé mouky, 120 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 60 g kokosového oleje a 60 g špaldového sirupu. Vzniklou drobenku odložíme zatím stranou.V míse promícháme 100 g polohrubé mouky, 400 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, lžičku jedlé sody, lžičku mleté vanilky, a 80 g mletých ořechů. V jiné nádobě rozšleháme 300 ml sojového (nebo jiného rostlinného mléka), 100 g špaldového sirupu, lžičku jablečného octa a 100 ml slunečnicového oleje. Tekutou směs vlijeme do sypké a krátce, ale dobře promícháme. Těsto navrstvíme do vymaštěného hlubokého plechu, poklademe strouhanými jablky a posypeme drobenkou. Pečeme při 180 stupních 45 minut.