LEHKÝ CUKETOVÝ DORTÍK S KOKOSEM

V míse promícháme 200 g nastrouhané cukety, ze které jsme vymačkali vodu, 100 g jemných ovesných vloček, 100 g umletých lískových oříšků, lžičku jedlé sody, lžičku mleté skořice, lžičku mleté vanilky a 3 lžíce slunečnicového oleje. 10 datlí zbavíme pecek, pokud máme datle sušené, namočíme je předem na půl hodiny do teplé vody. Datle rozmixujeme se šťávou z poloviny citrónu a přidáme do mísy. Rukou rychle, ale důkladně prohněteme a navrstvíme do vymaštěné dortové formy (prům. 20 cm). Pečeme při 170 stupních 20 – 25 minut.Rozmixujeme na hladký krém 350 g silken tofu (nebo přírodní obyčejné tofu s trochou rostlinného mléka), šťávou z 1 citrónu a 50 g agávového sirupu. Na sucho opražíme 100 g strouhaného kokosu a vmícháme jej do krému, který rozetřeme na korpus. Zapečeme 5 minut v troubě a dáme vychladit. Dortík je opravdu lahodný.