CIZRNA S ŘEPOU A BRAMBORY

150 g cizrny namočíme večer do studené vody, ráno vodu vyměníme a cizrnu uvaříme doměkka. Vodu nevyléváme. Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět na kolečka pokrájenou cibuli, přidáme drcené nebo mleté koření: lžičku koriandru, lžičku římského kmínu, ½ lžičky pepře, ¼ lžičky černuchy, ½ lžičky kurkumy, lžičku garam masaly a špetku asafoetidy (pokud některá koření nemáte, můžete je vynechat, římský kmín a koriandr ale doporučuji nevynechávat). Půl minuty mícháme a přidáme na kostičky nakrájených 500 g brambor, 400 g červené řepy a uvařenou scezenou cizrnu. Osolíme, vmícháme 100 g rajského protlaku, podlijeme 125 ml vody z cizrny a dusíme, dokud nejsou brambory měkké a řepa poloměkká, ta musí trochu křupat. Nakonec vmícháme 3 lžíce (20 g) umletého bílého máku (má jemnější, méně výraznou chuť než ten modrý a používá se na zahuštění) a 200 ml mandlové smetany. Krátce povaříme. Podáváme s něčím zeleným.