RAKYTNÍK

Rakytník řešetlákový pochází původně z jihu Evropy, ale rozšířil se až do Skandinávie a Číny.Oranžové plody mají prý 10 x více vitamínu C než pomeranč a kromě toho ještě vitamín A, D, K, F, rutin a další biologicky aktivní látky jako karotenoidy, flavonoidy, ovocné kyseliny, cukerné alkoholy a hodnotný olej v semenech i plodech. Rakytník podporuje imunitu, léčí zažívací potíže, nemoci plic a kloubů, rozpouští hleny, snižuje horečku, hojí zanícené a podrážděné sliznice a oči a ulevuje bolavým kloubům, protože detoxikuje játra. Dlouhodobě podávané plody pomáhají odolávat stresu. Plody můžeme bez obav konzumovat syrové, ale pozor, jsou velmi kyselé, komu to vadí, může si je třeba přidat do sladkého koktejlu. Plody se používají na sirupy a zavařeniny, dají se i sušit na čaj nebo zamrazit. Olej lisovaný z plodů léčí kůži poškozenou ozařováním, popáleniny, omrzliny a další kožní defekty. Olej má významné protinádorové účinky, léčí deprese, tlumí bolesti, hojí žaludeční vředy a záněty střev. ...