Pastinákový chlebíček

Před pár lety by mě ani ve snu nenapadlo, přidávat do sladkého chlebíčku zrovna něco jako pastiňák. On nepatří u nás vůbec k nejpopulárnější zelenině, i když se postupně dostává do popředí... Nicméně pastiňák v chlebíčku funguje obdobně jako mrkev, řepa atd., dokáže jej krásně zvláčnit, což podpoří i rozinky. Takže pokud máte rádi takový typ moučníků, směle do toho...Pastinákový chlebíček(Chlebíčková forma)2 lžíce drcených lněných semínek + 6 lžic vody2 hrnky najemno nastrouhaného pastiňáku1 hrnek celozrnné špaldové mouky1 hrnek pohankové mouky½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátů½ lžičky jedlé sody½ hrnku vlašských ořechů½ hrnku nesířených rozinek½ hrnku oleje½ hrnku rýžového mléka½ hrnku rýžového sirupu1 lžička vanilkového extraktuTroubu předehřejeme na 170 stupňů. Drcená lněná semínka promixujeme s vodou a odložíme stranou. Pastiňák oloupeme a nastrouháme najemno.V míse promícháme špaldovou mouku s pohankovou, práškem do pečiva a sodou, vlašskými ořechy a rozinkami, přidáme nastrouh...